Certificering af regnskabskonsulenter
– vejen frem for branchen og samfundet som helhed
Vidste du, at alle i Danmark kan udføre regnskabsopgaver for virksomheder – uanset uddannelse og faglige kompetencer?
Det gør det vanskeligt for virksomheder og offentlige instanser at vurdere kvaliteten af arbejdet og sikre, at lovgivningen overholdes – og det kan få alvorlige konsekvenser.
Cereda har derfor udviklet en branchestandard og en certificering for at højne kvaliteten i branchen. Begge er skabt med inspiration fra vores nordiske søsterorganisationer – og partnere som e-conomic, Creditro, Lexoforms, Din Lønpartner, Digital Revisor og Baker Tilly Danmark har bidraget til eksamensindholdet.
Hvem kan gennemføre certificeringen?
Certificeringen er målrettet regnskabskonsulenter, bogholdere, ikke-godkendte revisorer og andre fagfolk i branchen – og alle kan tage den.
Der er tre trin i certificeringen:
Alle regnskabsfolk kan tage certificeringen, der skal fornyes hvert andet år.
Certificeringsforløbet
Branchestandarden sætter retningen for god adfærd og strukturerede arbejdsprocesser. Ved at implementere den vil du:
Med en certificering vil du kunne:
Certificeringen giver en konkurrencemæssig fordel i forhold til ikke-certificerede fagfolk. Du får også mulighed for at styrke dit netværk.
Markedsføring af certificeringen
Når du er Certificeret Regnskabskonsulent, kan du bruge certificeringslogoet på dine forskellige medieplatforme. Læs mere under logo og design guidelines.
Hvad siger nogle af deltagerne?
Der er tre trin i certificeringen:
Alle regnskabsfolk kan tage certificeringen, der skal fornyes hvert andet år.
Certificeringen er udviklet og finansieret af Cereda.
Der er to elementer i certificeringsordningen – en branchestandard og et online eksamensværktøj. Indholdet i begge tager udgangspunkt i den ordning, vores svenske søsterorganisation Srf konsulentarne bruger. Det giver god mening, da vi på grund af nordiske standarder og EU-lovgivningen arbejder meget inden for det samme regelsæt.
Alt materiale er gennemredigeret og tilpasset danske forhold – og flere af Ceredas samarbejdspartnere har bidraget med spørgsmål og cases i eksamensplatformen. Det er e-conomic, Creditro, Lexoforms, Din Lønpartner og Baker Tilly Danmark.
For Cereda-medlemmer koster REKA-kurset 4.000 kr. Det inkluderer et omfattende kursusmateriale med Ceredas branchestandard. Selve certificeringen (eksamenen) koster 3.000 kr.
Prisen for ikke-medlemmer er 7.000 kr. for REKA-kurset og 5.000 for certificeringen.
Priserne er eksklusive moms.
Certificeringen kan gennemføres af bogholdere, regnskabskonsulenter, ikke-godkendte revisorer og andre fagfolk indenfor regnskabsbranchen.
Den nuværende branchestandard understøtter dog primært selvstændige konsulenter og deres virksomheder.
Certificeringen er åben for alle med de rette kompetencer. Det er dog en fordel at have arbejdet med regnskab i mindst 4 år, at have modtaget faglig sparring og at have gennemført relevante kurser.
Der vil heller ikke blive stillet krav om medlemskab af en brancheorganisation eller lignende.
Branchestandarden hedder ”REKA – Branchestandard for regnskabskonsulentens adfærd og processer”, men den er målrettet alle regnskabsfolk – bogholdere, regnskabskonsulenter, ikke-godkendte revisorer og interne administrative medarbejdere i virksomheder.
Cereda er medlem af det Nordiske Regnskabsforbund NAF (Nordic Accountant Federation), der også består af de nordiske regnskabsorganisationer i Sverige, Finland og Norge, som er Srf konsulterna, Taloushallintoliitto og Regnskap Norge.
NAF har som mål at fremme høje faglige og etiske standarder blandt regnskabsfolk og har udarbejdet nordiske principper for regnskabsydelser. Ceredas branchestandard understøtter disse principper tillige med vores egne etiske regler.
De nordiske principper er opdelt i to dele og indeholder retningslinier for, hvordan regnskabsvirksomheder leverer ydelser af en høj kvalitet.
Del 1: Angiver de krav, virksomhederne skal opfylde for at varetage regnskabsopgaver.
Del 2: Angiver krav til udførelsen af individuelle regnskabsopgaver.
Kurset tager udgangspunkt i “REKA – Branchestandard for regnskabskonsulentens adfærd og processer”. Vi gennemgår dens opbygning og måden, hvorpå du arbejder med den – og forklarer nye begreber og krav, som standarden sætter. Herefter vil fokus være på at få nogle gode drøftelser omkring etik og moral. Det sker på baggrund af to praktiske cases, hvor den ene går ud på onboarding af en ny kunde i sin regnskabsvirksomhed ved brug af standarden.
Der vil ikke blive givet en minutiøs gennemgang af branchestandarden. Det er derfor et krav, at alle deltagere har læst den grundigt og er godt bekendt med dens indhold. Standarden udsendes 4 uger før kurset afholdes, men Cereda-medlemmer kan hente den på medlemsportalen.
Certificeringen giver adgang til en værktøjskasse med arbejdspapirer, der understøtter implementeringen af REKA. Værktøjskassen udarbejdes af Avernus ApS og indeholder i øjeblikket to dokumenter – en for kendskab til kunder (KYC) og en for onboarding af nye kunder.
REKA introducerer ikke en lang række nye krav, men strukturerer de eksisterende krav og lovgivning. For mange vil det derfor primært handle om at tilpasse nuværende dokumenter og arbejdsprocesser.
Når branchestandarden er implementeret i kursusdeltagerens virksomhed, vil det være muligt at gennemføre eksamenen, der foregår online.
Det forventes at være mindst tre måneder efter REKA-kurset, da det tager tid at implementere processer og kontrolforanstaltninger i overensstemmelse med branchestandarden.
Tidsrammen gælder kun for den første person, der certificerer sig fra det samme firma, da processer og kontrolforanstaltninger herefter forventes at være på plads.
Inden eksamenen kan gennemføres, skal alle underskrive en tro-og loveerklæring på, at REKA-branchestandarden overholdes. Vi har ikke mulighed for aktivt at kontrollere, at standarden er implementeret, men via kontaktet med kursusdeltagerne får vi en god fornemmelse af, hvor seriøse de er.
Eksamenen foregår online og du kan læse om det praktiske under ”Certificeret Regnskabskonsulent” i vores eksamenskatalog.
Der er afsat en time til henholdsvis besvarelse af 20 multiple-choice spørgsmål samt to hverdagscases. Ordblinde får 50% længere tid til at gennemføre eksamenen.
Det er muligt at tage en pause mellem de to dele, men der er maksimalt 6 timer til at gennemføre hele eksamenen.
Eksamensplatformen indeholder mange multiple-choice spørgsmål og hverdagscases. Valget af spørgsmål og cases for den enkelte kursist afgøres af en tilfældighedsgenerator.
Eksamenen foregår online og vurderingen af multiple-choice spørgsmålene foregår automatisk, da besvarelserne enten er korrekte eller forkerte.
Anderledes er det med de to hverdagscases, som i første omgang vil blive vurderet af medlemmer af Ceredas certificeringsudvalg. De har været med til at udvikle eksamensplatformen og har et indgående kendskab til alle cases.
Der er et beståelseskrav på 85% korrekt samlet besvarelse.
Vi ringer til dig med resultatet, og hvis du har bestået eksamenen, modtager du en e-mail fra Ceredas sekretariat med praktiske informationer og dit eksamensdiplom.
Det er muligt at tage eksamenen om for et gebyr på 3.000 kr. for Cereda-medlemmer og 5.000 kr. for ikke-medlemmer REKA-kurset skal ikke tages om.
Gebyrerne dækker omkostningerne til drift af eksamensplatformen og afholdelse af eksamen.
Der sker løbende en masse indenfor vores fag, så alle skal re-certificeres hvert andet år. Prisen for hver certificering er 3.000 kr. for Cereda-medlemmer og 5.000 kr. for ikke-medlemmer.
Ja, vi sender en e-mail i god tid inden udløbet af en certificering med information om, at det er tid til at blive re-certificeret.
Efter udløbet af certificeringen er det ikke længere tilladt at anvende certificeringslogoet i din markedsføring.
Ja, du vil få mulighed for at bruge et logo på dine medieplatforme. Logoet må kun anvendes, hvis du har en gyldig certificering og skal således fjernes, hvis certificeringen udløber.
Du kan se logoet på cereda.dk under menupunktet Logo og design guidelines.
Ja, hvis et Cereda-medlem er certificeret, vil det blive vist på medlemmets profil under Find fagspecialist på cereda.dk.
Ja, Ceredas regler for efteruddannelse er uændrede.
Nej, det er frivilligt, om Ceredas medlemmer ønsker at certificere sig.
Underviserne har mange års erfaring inden for regnskab og økonomi. De har alle spillet en central rolle i udviklingen af certificeringen og har et indgående kendskab til både branchestandarden og eksamensplatformen. Deres profil er tilgængelig under beskrivelsen af kurset.
struktureret og effektivt, baseret på branchens bedste praksis – både fagligt og etisk. Det resulterer i færre fejl, højere kvalitet i arbejdet og sikrer den nødvendige viden til at give bedre rådgivning, som styrker virksomhedens økonomiske beslutninger.
Certificeringen vil i stigende grad blive anerkendt som et kvalitetsstempel, efterhånden som flere regnskabsfolk gennemfører den, og effekten af deres arbejde bliver tydelig i praksis. Dermed bidrager den til at hæve standarden i branchen samt styrke regnskabskonsulenters troværdighed og konkurrenceevne.
Selvom fagfolk med en høj uddannelse og lang erfaring ikke nødvendigvis behøver certificeringen, kan den for mange være et værdifuldt værktøj til at dokumentere deres kompetencer og skabe ekstra tryghed for kunderne. Det er særligt relevant i en branche i konstant forandring, hvor der stilles store krav til løbende efteruddannelse.
Cereda har præsenteret og drøftet certificeringen med offentlige myndigheder, som har udtrykt stor opbakning til initiativet.
Uanset om certificeringen er anerkendt eller ej, vil den være en gevinst.
Vidste du, at det er lovpligtigt at certificere sig som regnskabskonsulent i Norge, hvor ca. 12.000 bærer titlen – og at Sverige og Finland har en frivillig certificeringsordning, som vi nu har i Danmark?
Ceredas certificering bygger på erfaringer fra vores nordiske søsterorganisationer, som vi samarbejder med i Nordic Accountant Federation (NAF).
Cereda
Valby Langgade 39A, 1 th
2500 Valby
Telefontid: Alle hverdage kl. 8 - 17
© 2024 Cereda. All rights reserved.
CVR-nr.: 30870077